Ak máte záujem o spoluprácu, kontakt: 

Dolky (kysnuté lievance)

            Kysnuté lievance, alebo ako ich moja babka nazývala "Dolky" sme mávali vždy na obed, keď bola sýta polievka. Podávali sa buď domácim lekvárom, alebo sladkým tvarohom s hrozienkami. 

            Lievance si robíme aj my doma, tiež väčšinou na obed, pretože rána mávame veľmi rýchle, aj keď vždy si nájdeme spolu ráno čas na raňajky. Skôr to vidím na nejaké upršané nedeľné pomalé raňajky. 

300 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 2 vajíčka, olej, kvasnice (droždie), 1 polievková lyžica kryštáľový cukor, štipka soli

            Najskôr si pripravíme z 200 ml vlažno-teplého mlieka, cukru a droždia kvások. Do misky zvlášť si dáme preosiatu múku, zvyšných 300 ml mlieka, 2 celé vajíčka, soľ a olej trošku od oka. Prilejeme kvások, prikryjeme suchou handrou a necháme kysnúť na cca 30 minút. 

            Vysmážame na oleji a rozohriatej panvici z každej strany chvíľu - do zlatista. Podávame podľa chuti, s lekvárom, tvarohom, javorovým sirupom, a iné.