Domáca pizza/ cesto na báleš (osúch), podpecník, kysnutý koláč
Domáca pizza je výborný tip na kreatívnu večeru pre deti. Na pizzu si nachystáme rajčinový pretlak. Ja ho v miske ochutím oreganom, soľou, a cukrom. To je základ pizze. Ostatné ingrediencie pripravím podľa toho, na akú pizzu máme chuť. Napr. šunku, syr, kukuricu, šampióny, atď.
Ak idem robiť domáci báleš (osúch) alebo podpecník, opäť použijem rovnaké cesto. Na báleš použijem väčšinou veľkú kyslú smotanu zmiešanú so soľou a vajíčkom. Posypem kmínom, alebo kôprom. Tiež podľa chuti. inak môj muž moc kôpor nemusí, a ja ho zase milujem. Deťom je zatiaľ jedno, či ho tam majú, alebo nie.
A ak idem piecť kysnutý koláč s mrveničkou tak použijem opäť rovnaké cesto bez pridania akejkoľkvek inej ingrediencie. Na cesto si nanesiem to, čo lúbime, napr. slivky, marhule, broskyne. Posypeme škoricou, alebo makom a na to mrveničku. Inak, viete ako robím mrveničku? Takto jednoducho, z múky polohrubej (150 g), masla (125 g) a práškového cukru (100 g). Všetko dokopy zmiešame a spracujeme cestíčko, ktoré sa vám bude mrviť.


No a teraz konečne k receptu na toto cesto. Na cesto potrebujeme 300 g hladkej múky, ktorú si preosejeme do misky, pridáme soľ, jedno celé vajíčko, 1 bal. kypriaceho prášku do pečiva, ktoré si tiež preosejeme, ďalej 80 ml oleja. A zvlášť si do pohára dáme 1 čajovú lyžičku cukru, vlažnoteplé mlieko, a rozdrolené droždie. Necháme 10 minúť odstáť, aby vznikol kvások, ktorý pridáme potom do misky s ostatnými ingredienciami a spracujeme cesto, ktoré posypeme navrch trochou múky, prikryjeme suchou handrou a necháme oddychovať v miestnosti izbovej teploty cca 50 minút. Potom si ho na plechu natiahneme a ozdobíme podľa toho, čo ideme piesť. Pečieme na 180 °C 10 minút, a ďaľších 15 min. na 150 °C.
Dobrú chuť.




