Ak máte záujem o spoluprácu, kontakt: 

Vianočné pečivo

          Ahojte mamičky. Aj vy ste sa rozhodli, že si upečiete tento rok samy domáce vianočné pečivo? Aké je u vás doma to najobľúbenejšie? U nás fičia najviac medovníky, linecké pečivo (zlepované kolieska), vanilkové rožteky, šuhajdy. 

        Ja tento rok uvidím, či stihnem napiecť, mám toho tento rok celkom aj dosť. Možno na jednu menšiu várku sa dám nahovoriť od svojich dievčat, ktoré zbožňujú pomáhať mi v kuchyni. Uvidíme. Toto sme piekli ešte minulý rok. Recepty vám napíšem nižšie. 

            Ja si vždy pripravím cestá na tieto pečivá vopred, a nechám ich odležať aspoň deň v chladničke. Ingrediencie sa tak spoja a vytvoria tak oveľa lepšiu chuť.

Recept na medovníky

Hladká múka (600g), práškový cukor (250g), perníkové korenie (1 čajová lyžička), kypriaci prášok do pečiva (1 balenie), med, kakao (1-2 lyžice, podľa toho ako tmavé ich chcete mať), maslo (250g), vajcia (3ks). Spolu poriadne zamiešať, vymiesiť cesto, ktoré necháme odstáť aspoň 24 hodín v chladničke. Neskôr vyvaľkať na hrúbku max. 5 milimetrov a vykrajovať. Piecť na 170 °C  5 až 7 minút. Po vytiahnutí z rúry potriem vajíčkom. Ja ich dávam do hrnca spolu s jabĺčkom.

Recept na linecké pečivo

Hladká múka (600g), práškový cukor (250g), kypriaci prášok do pečiva (1 čajová lyžička), vanilkový cukor (1 balenie), maslo (200g), žĺtky z vajíčka (2ks), citrónová kôra (aspoň 2 čajové lyžičky). Spolu poriadne zamiešať, vymiesiť cesto, ktoré necháme odstáť aspoň 24 hodín v chladničke. Neskôr vyvaľkať na hrúbku max. 3 -5 milimetrov a vykrajovať. Piecť na 170 °C 5 až 7 minút. Po vytiahnutí z rúry nechám vychladnúť a polovicu potriem lekvárom (marhuľový, jahodový) a zlepujem so zvyšnou polovicou. Minulý rok som niektoré, pre krajší vzhľad a efekt, pofrckala čokoládou a posypala nasekanými pistáciami, ostatné som tradične servírovala posypané len práškovým cukrom. 

Recept na šuhajdy

Na plnku, ktorá bude nižšie v košíčku potrebujete mlieko (150ml), kryštáľový (150g) a vanilkový cukor (1 balenie), ktoré spolu s maslom (100g) zhorievame, pridáme orechy (250g) a chvíľu povaríme. Keď zmes necháme vychladnúť, pridáme rum (1-2 polievkové lyžice) a premiešame. 

Vo vodnom kúpeli si roztopíme roztopenú čokoládu (400g) s maslom (125g) (my sme použili horkú, ale môžete aj bielu, mliečnu). 

Pripravíme si košíčky. Na spodok dáme trošku roztopenej čokolády, následne orechovú plnku a polejeme čokoládou. Ozdobíme napr. orechami, alebo lentilkami.

Recept na  vanilkové rožky

Na vanilkové rožky si veľmi dobre pamätám z detstva. S mojou babičkou sme piekli vždy na vianoce všetko toto a ešte viac. A nesmeli chýbať vanilkové rožky. Babka bola veľmi dobrá pekárka, všetko chutilo a aj vyzeralo úžasne. Keď sme jej pomáhali s vanilkovými rožkami, ich vzhľad musel byť perfektný. Ak nevyzerali ako rožteky, museli sme ich vaľkať odznova, bez formičiek, ktoré dnes bežne dostanete v obchodoch. Ja som vanilkové rožky povýšila na iný level. Žiadne rožky, ale jednoducho z cesta vykrojím formičkami napr. stromčeky, hviezdičky, a iné. A nemusím mať stres, či vyzerajú dobre, alebo či sa mi po upečení nepolámu. No som ja praktická gazdinka, hihi.

Hladká múka (600g), práškový cukor (200g), maslo (500g), mleté vlašské orechy (200g). Spolu poriadne zamiešať, vymiesiť cesto, ktoré necháme odstáť aspoň 24 hodín v chladničke. Neskôr vyvaľkať na hrúbku max. 5 milimetrov a vykrajovať (alebo tradične vyvaľkať šulčeky a vytvarovať rožteky). Piecť na 170 °C 8 - 9 minút. Po upečení a vychladnutí ich všetky obalím v práškovom a vanilkovom cukri.